Eemil Helander etenee aikataulussa kohti EM-kisoja: ”Espoossa on mitali tavoitteena”

Askel on kepeä ja mieli virkeä, kun estejuoksija Eemil Helander ottaa päivän harjoituksen ensimmäiset juoksuaskeleet  Jyväskylän Kortepohjassa, eikä ihme. Vappuviikonvaihteessa tuttu 5 kilometrin testijuoksu Jyväskylän rantareillä kulki 14.09:ään, eli kahdeksan sekuntia alle aiemman ennätyksen.

– Ihan hyvä, Helander kertaili yksin kolean tuulisessa säässä juostua testiä.

Juoksijan ajatukset ovat jo pian alkavassa kilpailukaudessa, jonka tavoite on ollut kirkas jo hyvän aikaa.

– Mitali on tavoitteena Espoossa. Se vaatii, että pystyn alittamaan 8.30, Helander arvioi.

Espoon Leppävaarassa kilpaillaan alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut 13.-16. heinäkuuta. Helanderille kisojen tärkein hetki on 3000 metrin estejuoksun finaali, joka on juostaan kisojen päätöspäivänä.

– Kaikki paukut ovat EM-kisoissa. Tavoite on olla silloin parhaassa kunnossa. Alkukaudesta kilpailuohjelmassa on kolme estekisaa, joten siinä saa jo hyvin tuntumaa, Helander arvioi.

– Arvokisoissa kärkisijat ratkotaan usein loppukirissä, joten 1500 metrilläkin pitää olla tikissä. Ajatus on raapaista Joensuun Motonet GP:ssä tonnivitonen vielä ennen EM-kisoja.

Eemil Helanderin viikottaiset harjoituskilometrit ovat kovilla viikoilla 130-140:n luokkaa. –  Ne eivät ole ihan vielä siellä missä ne maailman huipuilla menevät, mutta eivät niin kaukanakaan, ettenkö vuoden tai kahden aikana pystyisi nostamaan niitä huippujen tasolle.

Kolme kuukautta vuoristoleiriä on purrut hyvin

Viime vuonna Helanderin, 21, kilpailukausi katkesi toukokuussa Belgian Oordegemissä estejuoksussa, kun nilkka pyörähti vesiesteellä. Helander kuntoutti huolella murtuman ja nivelsidevamman ja palasi radoille elokuussa.

– Nilkka parani hyvin, mutta se oli pitkä projekti, että sain nilkan tarpeeksi tukevaksi. Loppukesästä tuntui vielä, että nilkka falskaa, mutta syksyllä se alkoi tuntua normaalilta. Sen jälkeen siitä ei ole tarvinnut huolehtia, Helander sanoo.

Syksystä alkaneen harjoituskauden aikana Helander juoksi kuukauden korkeanpaikan leirin Pajulahden alppimajassa syksyllä, toisen samanmittaisen rupeaman talvella Etelä-Afrikan Dullstroomissa ja kolmannen kevättalvella Yhdysvaltain Flagstaffissa.

– Se on iso panostus. Leirien puolesta se alkaa olla sitä luokkaa, mitä maailman huiputkin tekevät, Helander arvioi.

– Vuoristotreeni on purrut minulla tosi hyvin. Aina kun olen tullut alas, eli merenpinnan tasolle, tuntuu, että kunto on mennyt eteenpäin. Talvella olosuhteetkin olivat Etelä-Afrikassa priimaa. Oli 25 astetta lämmintä ja sulaa tietä niin paljon kuin halusi juosta.

Myös Eemil Helander on käyttänyt harjoittelussaan kahta kahden vk-harjoituksen päivää viikossa. – Minulla ne päivät ovat tiistai ja torstai. Olen kokenut sen tehokkaaksi, mutta siinä on tärkeää oppia tuntemaan oikea vauhtialue, Helander sanoo.

”Yhdessä kun juoksee, ne kilometrit taittuvat paljon nopeammin”

Leireillä Helander kokee saaneensa lisäpuhtia yhteisharjoituksista ja yhteisistä treeneissä Euroopan mestari Topi Raitasen kanssa.

– Se toi sellaisen lisämausteen, kun pystyin tekemään treeniä Topin kanssa melkein joka päivä ja toki muidenkin kanssa. Meillä oli mahtava porukka. Ei tarvinnut puurtaa yksin ja kun yhdessä juoksee, kilometrit taittuvat paljon nopeammin, Helander sanoo.

Helander nautti siitäkin, että sai leireillä tuntumaa myös maiden juoksijoiden harjoitusvauhteihin.

– Pystyttiin tekemään yhteistreenejä. Siinä näki, että vaikka kaveri juossut niin ja niin kovaa, minä pysyn hänen perässään, joten hyvältä näyttää.

Valmentaja Ari Nummelan ohjelmoimaan harjoitteluun on löytynyt toimiva systeemi myös vuoristoon.

– Minulla vuoristoharjoittelu on vauhtikestävyyspainotteista ja kevyttä lenkkiä. Se puree, Helander sanoo ja kiittelee Etelä-Afrikassa tehtyjä punasolumittauksia. Ne vahvistivat juoksijan tunteen, että vuoristoharjoittelu toimii.

– Nyt Flagstaffin leirillä nostettiin vauhteja. Kävin kerran viikossa alempana juoksemassa kovempaa. Leirin jälkeen Suomessa huomio on ollut kisavauhdin löytämisessä.

Mieluisan vastapainon harjoittelulle Eemil Helander on löytänyt taloustieteen opinnoista Jyväskylän Kauppakorkeakoulussa.

Akilles vaatii tarkkuutta kuormituksen suhteen – Ratakausi alkaa Tukholmassa

Viime kesän nilkkavamman takia Helanderin edellinen 3000 metrin estekisa on toissa vuoden Ruotsi-ottelusta, joten estejuoksun pariin on kova hinku. Kisakauden alku on vielä päättämättä, mutta ratakausi alkaa toukokuun puolivälissä 5000 metrin kilpailulla Tukholmassa.

– SM-maastot ovat vielä pohdinnassa, kun akilles meinaa vaivata. Sen kanssa pitää miettiä tarkasti kuormitusta. Olen nostanut pohkeiden voimatasoa, joka on ehkäisee vaivaa, mutta piikkarijuoksujen kanssa pitää edelleen olla tarkkana, mitä tekee ja kuinka paljon. Lenkkareilla juoksemisen kanssa ei ole ongelmaa, Helander kertoo.

Ensimmäinen estekilpailunsa Helander aikoo juosta PM-kisoissa Kööpenhaminassa toukokuun lopussa. Seuraava on Turun Paavo Nurmi Gamesissa kesäkuussa. Oma ennätys on viime kesän nilkkavaivan takia edelleen kesällä 2021 Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisojen neljännen sijan tuonut 8.39,75.

– Kisavauhtiset treenit ovat nyt tärkeitä, kun viime kesänä kisoja oli niin vähän. Sen perusteella mitä viimeisen kuukauden aikana olen tehnyt, arvelen olevani hyvin aikataulussa, Helander tuumii.

– Vauhtikestävyys on mennyt eteenpäin. Olen jopa viime kevättä edellä, mutta kisavauhti on vielä vähän arvoitus, vaikka treenien mukana sekin on mennyt eteenpäin.