Kähärä tutustui UPM:n Joroisten taimitarhalla EM-kisojen ”kisakukkiin”

UPM Metsä on alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailujen pääyhteistyökumppani. Yhteistyön puitteissa EM-kisamitalistit saavat kisakukkien sijaan Joroisissa kasvaneita puuntaimia, jotka istutetaan Espooseen Leppävaaran urheilualueen ympäristöön Monikonpuroon.

Mistä taimet tulevat? Mikkelin Kilpa-Veikkojen pituushyppääjä-kolmiloikkaaja Jessica Kähärä piipahti UPM:n Joroisten taimitarhalla tutustumassa puuntaimien kasvattamiseen.

– Hienoa, että Joroisissa kasvavia puuntaimia annetaan EM-kisojen mitalisteille. Mukavaa olisi itsekin tuollainen saada, Kähärä tunnusti.

Puuntaimien istutus on Kähärälle tuttua puuhaa.

– Isäni työskentelee metsäalalla. Olemme istuttaneet yhdessä puita mökille Mikkelin Vanhamäkeen, Kähärä kertoo.

EM-kisataimia voivat istuttaa myös katsojat

Puuntaimien istutus on konkreettinen teko, jolla UPM, kisaorganisaatio ja Espoo haluavat kertoa ihmisille ympäri Eurooppaa, että metsät ovat keskeinen ratkaisu globaalissa ilmastokriisissä ja kiihtyvän luontokadon pysäyttämisessä.

Idean isä on Espoon EM-kisojen myyntipäällikkö Harri Hollo, joka oli Kähärän kanssa tutustumassa tulevien mitalistien taimiin Joroisten UPM:n kasvihuoneissa.

– Yhteistyökumppanuuden perustana ovat yhdessä jaettavat arvot ja vastuullisuustavoitteet UPM Metsän ja kisaorganisaation kesken. Yksi EM-kisojen tärkeimmistä tavoitteista on järjestää kestävän kehityksen mukainen, ympäristöystävällinen kilpailutapahtuma, sanovat Harri Hollo ja Virpi Mäenanttila UPM Metsän viestinnästä.

EM-kisataimien istutukseen voi osallistua myös osa pääsylipun ostaneista katsojista.

– Lehtipuiden lisääminen metsissä parantaa puuston kasvua, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastokestävyyttä ja uusi taimikonhoito-ohjeistuskin tukee sitä, että metsissä lisätään lehtipuiden osuutta, Mäenanttila toteaa.

Espoon EM-kisat on kesän päätavoitteen

Espoon EM-kisoihin odotetaan noin 1 100 urheilijaa yli 40 maasta ja tuhansia katsojia. Kähärälle kisat ovat kesän kohokohta.

– Espoon EM-kisat on kesän päätavoitteeni ja siellä pituus ja kolmiloikka. Muissa kotimaan kisoissa myös pika-aidat kuuluvat kesän ohjelmaan, kun sopivia kisoja tulee tarjolle, nuoruudessaan moniottelua harrastanut Kähärä arvioi.

Kähärä, 21, on lähtöisin Mikkelistä ja edustaa Mikkelin Kilpa-Veikkoja, mutta asuu ja harjoittelee Jyväskylässä. Lahjakkaan nuoren urheilijan palkintokaapista löytyy kuusi Kalevan kisojen mitalia ja kaksi mitalia alle 18-vuotiaiden EM-kisoista.

Kähärä aloittaa kilpailukauden Jyväskylässä 23. toukokuuta. Takana on erinomainen hallikausi, mikä enteilee hyvää kesälle. Kähärä kohensi hallikaudella pituushypyn ja kolmiloikan ennätykset lukemiin 634 ja 13,56. Pika-aidat Kähärä on taittanut ajassa 13,50.

”Uskon, että pika-aidoissa nähdään kuuma kesä”

Tärkeitä välietappeja Kähärälle ennen Espoon kisoja ovat Paavo Nurmi Games Turussa 13. kesäkuuta ja Motonet GP -kisat Jyväskylässä ja Joensuussa.

Kirittäjiä Kähärältä ei kotimaan kisoissa puutu. Hän ennustaa, että naisten pika-aidoissa nähdään kuuma kesä.

– Saamme pika-aitoihin kovia keskinäisiä kisoja, kun Nooralotta Neziri, Reetta Hurske, Lotta Harala ja Annimari Korte ovat kansainvälisen tason aitureita. Kolmiloikassa Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen ovat minulle hyviä kirittäjiä.

Rauno Ylönen