Espoon nuorten EM-kisat kesän kiintopiste juoksijatriolle – Heikkinen rakentaa jatkoa rivakalle kehitykselle

Santtu Heikkinen on väläyttänyt väkevää kiriään alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-areenalla. Heinäkuisissa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Espoon Leppävaaran stadionilla keskimatkojen kiritykki haluaa olla yksi Suomen joukkueen kestävyysjuoksijoiden kärkinimistä Ilona Monosen tapaan. Espoon kisoihin kuntoaan tähtää myös estejuoksija Lotta-Maria Maine.

Heikkinen, 20, on kivunnut rivakasti kotimaiseen keskimatkojen kärkikaartiin. Viime kesän jäljiltä 1500 metrin ennätys on 3.41,65 ja 800 metrillä 1.48,10.

– Nyt ajatuksena on laittaa kaikki paukut 1500 metrille. 800 metriä on kakkosmatka ja 3000 metriäkin voisin kokeilla. Syksyllä tuli tehtyä sen verran kestävyyttä, että kolmetonnisen luulisin kulkevan ihan mukavasti, Heikkinen arvioi.

Heikkinen juoksi viime kesänä Kalevan kisoissa 1500 metrillä toiseksi ja 800 metrillä kolmanneksi. Nopea tuloskehitys päämatkalla ja syksyn onnistunut harjoittelu ovat lujittaneet uskoa mahdollisuuksiin juosta kesällä 1500 metriä tuntuvasti alle 3.40:n.

– Aika lailla viisi sekuntia olen pystynyt parantamaan ennätystä aina kauden aikana. Viime kesänäkin meni neljä sekuntia, vaikka olin armeijassa. Tälle kaudelle ei ole muuta kuin urheilu, joten jos saisi ennätystä kehittymään saman verran kuin viime kaudella, Heikkinen tuumii.

Santtu Heikkinen on hakenut arvokisakokemusta alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-kisoista. Toissa vuonna Tallinnan EM-kisoissa hän oli 1500 metrillä kuudes ja Nairobin MM-kisoissa yhdeksäs.

Heikkinen: 1500 metrin SE rikkoutuu kesällä

Heikkinen näkee, että hänen, Topi Raitasen ja Joonas Rinteen harjoituskauden onnistuessa ilman takkuja, Pekka Vasalan 1500 metrin Suomen ennätys 3.36,33 voisi siirtyä historiaan.

– Uskoisin, että Suomen ennätys menee tällä kaudella, kuka sen sitten tekeekin. Katson, että se voisi ihan hyvin olla mahdollista myös minulle.

Heikkinen harjoittelee Veli-Matti Rannan valmennuksessa. Syksyn harjoitukset ovat tuoneet kehitystä toivotulla tavalla eikä loppusyksyn pieni pohjevaiva lyönyt lovea harjoitteluun.

– Syksyllä on hakattu vauhtikestävyyttä tosi paljon ja kestävyys on lähtenyt kehittymään. Nopeus on ollut siellä aina, mutta nyt kestävyys on saatu hyvin mukaan, Heikkinen kertoo.

– Juoksin syksyllä Pajulahti-hallissa 5 kilometrin kiihtyvän vedon 14.23:een, kun toissa syksynä juoksin vitosen Helsinki City Running Dayllä minuutin hitaammin.

Ranta: ”Hyvän terveystilanteen ylläpito tavoitteissa korkealla”

Myös valmentaja Ranta on tyytyväinen syystalven harjoitteluun.

– Santun kehitys viime keväästä ja kesästä näihin hetkiin on ollut valtavaa. Perustaso, vauhdinsieto ja kynnystasot ovat kaikki parantuneet, Ranta sanoo.

– Santun harjoittelun sisällöissä on paljon sitä samaa mitä Raitanen ja Rinne tekevät – eli tätä pohjoismaalaista mallia. Harjoitustavoitteissa hyvän terveystilanteen ylläpito on korkealla. Santtu on voimajuoksija, jolla jalat reagoivat helposti, kun mennään piikkareilla.

Talven kilpailukauden Ranta näkee välietappina matkalla kesän EM-kilpailuihin.

– Ideana on juosta kunnon hallikausi, jonka aikana kilpaillaan myös ulkomailla, mikä on tärkeää. Kun hallikausi on ohi, tehdään pieni välitilinpäätös ja sitten jatketaan kohti kesää, Ranta kertoo.

Lempäälän Kisa Yleisurheilua edustavan Heikkisen hallikauden toiveissa on SM- ja PM-kilpailuissa menestymisen ohella nousta maaliskuisten Istanbulin EM-kilpailujen joukkueeseen.

Espoon EM-kisat ovat iso tavoite juoksijatriolle Ilona Mononen, Santtu Heikkinen ja Lotta-Maria Maine.

Monosen toiveissa kaksi matkaa Espoossa

Ilona Monosen kulunut kausi oli hulppea. Hän juoksi viidenneksi alle 20-vuotiaiden MM-kisojen 3000 metrillä ja kahdeksanneksi 1500 metrillä Kolumbian Calissa, ja haki tuntumaa aikuisten EM-kisoihin Münchenin 5000 metriltä. Syksyllä Mononen viiletti pronssille maastojuoksun EM-kilpailujen alle 20-vuotiaiden 4 kilometrin kilpailussa.

Ennätyksiäänkin Lahden Ahkeran juoksija kohensi useilla matkoilla: 1500 metriä kulki 4.16,17, 3000 metriä 9.02,00 ja 5000 metriä 15.43,20.

– Valmentajan kanssa on puhuttu, että tällä harjoituskaudella keskitytään vähän enemmän nopeuskestävyyteen, kun viime vuonna tonnivitonen jäi niin vähäiselle, että juoksin sen vain kerran ennen Calin MM-kisoja. Määrääkin tulee vähän enemmän, Mononen kertoo.

– Espoon kisojen matkat ovat sikäli kysymysmerkki että, kun 3000 metriä jää tässä sarjassa pois, täytyy katsoa, onko mahdollista juosta molemmat 1500 ja 5000 metriä, Mononen sanoo.

Hyvin sujuneen syksyn harjoittelun ohella Mononen on viimeistellyt lukio-opintojaan.

– Keväällä on viimeiset ylioppilaskirjoitukset, Mononen kertoo.

Täältä pesee. Talven treenit ovat luistaneet Ilona Monoselta, Lotta-Maria-Maineelta ja Santtiu Heikkiseltä.

Maine panostaa estejuoksun lajitreeniin

Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine, 20, voitti kesällä naisten 3000 metrin esteiden Suomen mestaruuden ja juoksi kauden kotimaiseksi kärkiajaksi ja ennätyksekseen 10.27,29.

– Oma tavoite on juosta tulosraja ja päästä Espoon kisoihin. Minulla on halu kehittyä nimenomaan estejuoksijana, ja nyt on yritetty tehdä esteharjoituksia vähän enemmän, että ne alkaisivat sujua paremmin, Maine sanoo.

– Harjoittelussa mennään aika samalla tavalla kuin tähän asti. Vähän tulee lisää vk-treeniä ja enemmän esteharjoituksia, mutta muuten edetään samalla kaavalla ja koetetaan pysyä terveenä.

Harjoittelun ohella Janica Rauman valmentama Maine opiskelee liikunnanohjausta Vierumäellä.