Laine valmistautuu puolustamaan EM-titteliään Espoossa – Etelätalolta oppia ja näkemystä

Topias Laine valmistautuu puolustamaan keihäänheiton alle 23-vuotiaiden EM-titteliään Espoossa heinäkuussa. Kylkivaivojen kiusaaman kauden jälkeen Laineen harjoittelu on uomissaan ja oivan lisämausteen treeniin tuovat leirit Münchenin EM-kilpailujen pronssimitalisti Lassi Etelätalon kanssa.

– Yhteistyötä Lassin kanssa oli vähän jo viime kaudella. Tehtiin leirejä Liikuntakeskus Pajulahdessa ja oltiin kevään etelänleirillä samaan aikaan samassa paikassa, Helsingin Kisa-Veikkoja edustava Laine sanoo.

Laineelle harjoittelu Etelätalon kanssa maistuu. EM-finaalissa ennätyksensä 86,44 sivaltanut Etelätalo, 34, on kokenut huippuheittäjä, joka tietää kuinka vaikeudet voitetaan.

– Lassi on minulle esikuva ja hyvä kaveri. Tullaan tosi hyvin toimeen. Se on itselleni iso apu, kun saan oppia ja näkemystä heittäjältä, jolla on kokemusta enemmän kuin itselläni.

Laineelle sopii hyvin, että Etelätalon kanssa ei treeneissä olla ”vakavana”, vaikka tosissaan harjoitellaankin.

– Aina sillä on hyviä juttuja. Ei tarvitse treeneissä nauramatta olla, Laine hymyilee.

Rikkonainen harjoituskausi näkyi heitoissa

Kesällä 2021 Laine sivalsi Tallinnassa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi heitettyään kolmannella kierroksella 81,67. Se on edelleen Laineen ennätys, sillä kuluvan vuoden joulu -ja toukokuussa tehdyt kylkileikkaukset söivät pohjaa harjoittelusta.

– Keväällä Portugalin-leirillä tuli hyviä heittoja, mutta tuli ilmi myös toinen kylkivamma ja sieltä mentiin suoraan leikkauspöydälle, Laine muistelee.

– Siihen mennessä olin joulukuun leikkauksesta huolimatta päässyt hyvään kuntoon ja kesän suhteen oli toiveita, mutta se vähän tyssäsi toiseen operaatioon toukokuussa.

Loppukauden kilpailuissa Laine pystyi heittämään ongelmitta, mutta rikkonainen harjoituskausi näkyi heitoissa. Kauden paras tulos jäi alle 80 metrin.

– Tuloksenteon suhteen ei ollut muita ongelmia kuin se, että treenit olivat kylkivammojen takia jääneet huonolle mallille. Kun alla oli heikko treenikausi, heittämisessä oli epävarmuutta.

Voimat kehittyvät – Keihäs mukana vuodenvaihteesta alkaen

Valmistautumisen Espoon EM-vuoteen Laine aloitti miettimällä valmentajansa Diari Sharifin ja heittovalmennuksesta vastaavan isänsä Yki Laineen kanssa, mitä oppia otetaan mukaan kuluneesta kaudesta.

– Vaikka se oli tosi erilainen kausi, siitä jäi asioita käteen. Samantyyppisellä treenillä kuitenkin jatketaan, vaikka pieniä harjoittelumuutoksia toki tuli, Laine kertoo.

Syksyn Laine on treenannut ominaisuuksia kuntoon hyvällä menestyksellä.

– Nyt on pyritty viemään ominaisuuksia ja erityisesti voimapuolta eteenpäin. Viime aikoina, kun on päässyt tekemään voimaharjoituksia jo suht isoilla raudoilla, huomaa, että on tullut kehitystä, Laine sanoo.

– Keihään kanssa heittäminen aloitetaan vuodenvaihteessa.

Nopeus vahvuus – vauhtijuoksuun haetaan helppoutta

Laineen heitto perustuu kovaan vauhtiin. Nopeuttaan 100 metriä 11,03 pinkaissut heittäjä pyrkii vaalimaan ja niveltämään entistä paremmin tukemaan heittoa.

– Nopeus on oma vahvuus. Sitä haluan hyödyntää. Nopeuskapasiteettia on aika hyvin ja juoksutreenit ovat sujuneet. Nyt tavoite on saada nopeus entistä paremmin hyödynnettyä heitossa, niin että vauhtijuoksussa eteneminen olisi helppoa ja mahdollisimman nopeaa.

– Tavoite on totta kai kehittää muitakin ominaisuuksia. Voimissa jään ehkä jonkun verran monille huipuille, mutta ei siellä massiivisia puutteita ole niin, että pitäisi tosi paljon keskittyä johonkin yksittäiseen asiaan.

– Ajatuksena on, että se näkyy tuloksissa, jos nopeus on oma etu ja olen muilta ominaisuuksiltani mahdollisimman lähellä muita.

Kotikisat kiehtoo – ”Tavoite on olla 85 metrin paikkeilla”

Espoon EM-kilpailut tarjoavat helsinkiläisheittäjälle kokemuksen, jota moni huippu-urheilija ei koe koko uransa aikana – kansainväliset arvokilpailut kotimaassa ja Laineen tapauksessa liki kotinurkilla.

– Olen aina viihtynyt arvokisoissa ja kisapaikalle matkustaminen on oma juttunsa. Junnuna kisareissuissa on aina ollut tosi hyvä fiilis, mutta innolla odotan kotikisoja. Kyllä se on jotakin, jonka haluan kokea, Laine sanoo.

– Toivon mukaan Espoossa on paljon tuttuja katsomassa ja muutenkin paljon väkeä katsomossa. Kun miettii, millainen joukkue Suomella voi Espoossa olla, siinä on potentiaalia tarjota suomalaisille aika hyvää viihdettä.

Entä mitä odotat keihäskilpailulta, sen perusteella mitä näin talvella voi sanoa?

– Kovatasoinen kilpailu siitä tulee. Kärkiheittäjiltä voidaan nähdä aika pitkiä kaaria. Siihen tähdätään, että ensi kaudella oltaisiin siellä 85 metrin paikkeilla, Laine sanoo.