Laineen hopeassa voiton makua vaikeiden vuosien jälkeen: ”Hopea maistuu nyt aika hyvältä” – Läspä ja Yli-Mannila taistelivat pistesijat

Keihäänheittäjä Topias Laine hyvästeli nuorten sarjojen arvokilpailut Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailun hopealla, jossa oli hiven voiton makua.

– Hyvä fiilis. Tässä on kamppailtu kylkivaivan kanssa toissa vuoden EM-kisojen jälkeen ja sieltä on pikkuhiljaa kivuttu tuloskuntoon, Laine totesi median tentissä.

– Viime kausi oli tosi vaikea ja tämäkin kausi lähti takkuillen liikkeelle. Nyt ollaan taas sellaisella hyvällä tasolla ja tuntuu, että sain näissä kotikisoissa onnistumisen aikaan. Hopea maistuu nyt aika hyvältä.

Laine heitti tasaisen sarjan ryydittämänä 79,77, kun tilastoykkösenä kilpailuun tullut Ukrainan Artur Felfner heitti mestariksi kauden parhaallaan 83,04.

– Ensimmäinen heitto oli rento, mutta lähti tosi huonoon asentoon. Siitä kyllä tiesin, että siellä on metrejä varastossa, Laine kertaili.

Avausheitto kantoi 74,34. Sen jälkeen Laine sai heiton kulkemaan. Parhaansa 79,77 lisäksi hän sivalsi toiseksi ja kolmanneksi parhaillaan 78,77 ja 77,92. Nappionnistumista Laine ei kuitenkaan saanut mielestään aıkaiseksi.

–  Kroppa tuntui hyvältä tänään. Olisi ollut paukkuja heittää, mutta teknisesti heitto jäi vähän vaiheeseen. Tuntui, että sieltä olisi voinut tulla kahdeksikolla alkava tulos. Olisiko sillä otettu kulta, sitä turha lähteä jossittelemaan. Sen verran kovan tuloksen kilpakumppani heitti.

”Kalevan kisoissa haluan olla parhaimmillani”

Laineella on koossa värisuora junioreiden EM- tai MM-tason arvokilpailuista: alle 18-vuotiaiden pronssi ja alle 23-vuotiaiden kulta ja hopea. Plakkarissa on myös nuoriso-olympiakisojen kulta ja Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin kulta.

Espoon EM-kilpailut olivat Laineen tämän vuoden kärkitavoite, muttei ainoa tavoite.

– Kalevan kisoissa haluan olla parhaimmillani ja tavoittelen sieltä hyvää sijoitusta. Ja viikko sen jälkeen on Universiadit eli kovia kisoja tulossa lähiaikoina, Laine sanoi.

Kalevan kisat kilpaillaan 27.-30. heinäkuuta Lahdessa ja Universiadit 1.-6. elokuuta Chengdussa, Kiinassa.

Janne Läspän oikea polvi alkoi kipeytyi finaalin neljännen heiton jälkeen.

Polvivaiva vei tehoa Läspän mitalitaistosta

Janne Läspä oli kesken kilpailun iskeneen polvivaivan kiusaamana neljäs vain neljä senttiä pronssimitalista tuloksella 77,19 ja kylkivaivaisena heittänyt Aleksi Yli-Mannila kuudes tuloksella 75,59.

– Neljännen heiton jälkeen, kun lähdin kävelemään pois, oikea polvi oli vähän kipeä ja tuli sitten aika kipeäksi. Teippasin sen niin tiukasti, että pystyin jatkamaan, Läspä totesi.

Läspä on olkapäävaivan takia kilpaillut ja heittänyt harjoituksissa niukasti, joka hänen mukaansa näkyi heitossa.

– Verkka oli ihan hyvä. Heitin siinä yhden hyvän heiton. Mutta se näkyi raakasti, ettei ole tälle vuodelle heittotaustaa, Läspä tunnusti.

EM-kilpailujen neljäs sija viiden heittotreenin valmistautumisella ei ollut mikään pettymys.

– Odotin, että mahdollisuudet olisi ollut pidemmälle, mutta realistisesti tosi hyvä tulos, kun on niin vähän treeniä ja heittoja alla. Olkapään puolesta tänään olisi taistelu mitalista.

Aleksi Yli-Mannila sai heiton kulkemaan kylkivammasta huolimatta.

Yli-Mannila: ”Yllätyin, että pystyin heittämään tuolla kropalla ja kyljellä kaikki kuusi heittoa”

Yli-Mannila sai kylkivamman Pihtiputaan keihäskarnevaalissa. Vaivan kanssa valmistautuminen EM-kilpailuihin jäi torsoksi.

– Yllätyin, että pystyin heittämään tuolla kropalla ja kyljellä kaikki kuusi heittoa. Tietenkään heittäminen ei ollut hyvää, kun takana on kaksi viikkoa ”melkein makaamista”, Yli-Mannila viittasi siihen, että normaali harjoittelu ei ollut pitkään mahdollista.

– Siinä oli teknisesti ihan hyviä ja huonoja suorituksia. Kropan tehot eivät vaan olleet niin hyvät, että olisin päässyt kamppailemaan mitaleista.

Yli-Mannila haluaa kyljen kuntoon, ennen kuin kausi jatkuu.

– Sitä juili kilpailussa aika lailla. Pitää katsoa, miltä se tuntuu huomenna, ja tehdä sitten päätöksiä jatkossa ja ehkä kuvata se uudestaan, Yli-Mannila totesi. 

Mattila korkeuden 4:s, 

Suomalaisurheilijat saavuttivat mainion keihäsmenestyksen lisäksi muitakin hyviä sijoituksia alle 23-vuotisten EM-kisoissa Espoossa lauantai-iltana. Arttu Mattila oli korkeushypyssä neljäs, Silja Andersson naisten seiväshypyssä jaetulla kuudennella sijalla ja Santtu Heikkinen yhdeksäs taktisessa 1500 metrin juoksussa.

Mattila hyppäsi kauden parhaansa 219, ja sijaluvut 2–4 ratkottiin juuri sillä tuloksella. Se kääntyi Mattilalle kuitenkin tappioksi ja neljänneksi sijaksi epäedullisemman kilpailupöytäkirjan takia, kun ukrainalaiset Oleh Doroshtshuk ja Roman Petruk ottivat jaetun kakkossijan.

Euroopan mestariksi hyppäsi Turkin Ali Eren Ünlü tuloksella 222.

Hyvästä sijoituksestaan huolimatta Äänekosken Urheilijoita edustava Mattila oli kilpailun jälkeen pettynyt.

– Odotin parempaa tulosta, ja mitali oli tavoitteena. Sitten jäin mitalien ulkopuolelle.

Mattilan ennätys on kolme vuotta sitten hypätty 221. Neljä vuotta sitten hän oli alle 20-vuotisten EM-kisoissa pronssilla.

– Ennätykseen olisi pitänyt olla nyt valmiudet, sillä harjoittelussa kaikki asiat ovat menneet eteenpäin. Nyt hypyt olivat kuitenkin teknisesti heikkoja, Mattila harmitteli.

Andersson onnistui, mutta tunnelmat ristiriitaiset

Silja Andersson teki hyvän kilpailun naisten seiväshypyn finaalissa, jaettu kuudes sija omaa ennätystä sivuavalla tuloksella 430, mutta urheilija ei itse ollut aivan tyytyväinen.

– Ristiriitaiset tunnelmat ovat. Olin tilastoissa kuudes, kuten kisassakin, ja sivusin ennätystäni, mutta tiedän minulla olevan vara parempaankin. 440 olisi voinut nytkin mennä, jos olisin onnistunut teknisesti paremmin. Vielä se tänä kesänä menee, Andersson kertoi.

440:n ylitys olisi voinut tuoda jopa pronssimitalin, kun voittajaksi hyppäsi Ranskan Marie-Julie Bonnin tuloksella 450.

Seiväskilpailu hypättiin Esbo IF:ää edustavalle Anderssonille tutulla paikalla, ja nyt takasuoran katsomo oli myös täynnä ihmisiä.

– Hyvä fiilis, en ole koskaan kokenut vastaavaa, hyppääjä kiitti yleisöä ja stadionin tunnelmia.

Heikkinen: ”Ei ollut paras päivä, paukut loppuivat”

Miesten 1500 metrin finaalista tuli odotetusti taktinen ja kilpailu, jossa ei vauhdilla hurjasteltu, vaan tiivis juoksijaryhmä pysyi kasassa loppuun asti.

Santtu Heikkisen loppuveto ei riittänyt aivan kärjen vauhtiin, vaan tuloksena oli 9:s sija ajalla 3.46,19.

– Pettymys oli, parempaa lähdin tavoittelemaan, Heikkinen totesi pettymystään peittelemättä.

– Ei ollut paras päiväkään, paukut loppuivat.

Hidas alkuvauhti ei ollut Heikkiselle yllätys, mutta hän kertoi odottaneensa kovemman loppuvedon alkavan aikaisemmin. Nyt juoksu kiihtyi vasta viime hetkillä.

– Otin tavoitteeksi lähteä matkaan kärjen peesissä, mutta jäin siinä pian ryhmän taakse. Olisi pitänyt lähteä ohittelemaan aikaisemmin ulkokautta, mutta pysyin liian pitkään ryhmän sisällä, Heikkinen analysoi juoksuaan.

Euroopan mestariksi juoksi Hollannin Stefan Nillessen ajalla 3.43,35. Muut mitalistit, Espanjan Mohamed Attaoui ja Ruotsin Samuel Pihlström seurasivat aivan kannoilla. Iso-Britannian Matthew Stonier, jonka ennätys on kova 3.32,50, joutui pettymään ja tyytymään neljänteen sijaan.

Heikkisen ohjelmassa on seuraavaksi vauhtijuoksu Lappeenrannan Motonet GP:ssä, Kalevan kisat sekä Universiadit Kiinassa, jossa hän juoksee 800 metriä.

Naisille vaihtorikko pikaviestissä

Suomen pikaviestijoukkueille iski karu kohtalo vastaan illan finaaleissa. Naisten joukkue koki vaihtorikon viimeisessä vaihdossa, kun kolmannen osuuden juossut Julia Ihantola ei saanut kunnolla kiinni ankkuri Pirkitta Marjasta. Kapulan vaihto ei onnistunut ensimmäisellä yrityksellä. Unelmavaihto oli lähellä, jolla Suomi olisi taistellut vähintään seitsemännestä sijasta.

– En saanut kiinni, Ihantola kommentoi vaihtoa kisahaastattelussa.

Viestimestariksi juoksi Iso-Britannia tuloksella 43,04, joka on kisaennätys.

Suomen joukkueen muut juoksijat olivat aloitusosuuden Vilma Itälinna ja takasuoraa kiitänyt Anna Pursiainen.

Valtteri Louko urakoi lauantaina pikaviestissä ja 200 metrillä.

Miesten pikaviesti päättyi ankkuri Peltolan lihasvammaan

Miesten 4 x 100 metrin viestijoukkueen finaali keskeytyi viimeisellä osuudella Arttu Peltolan lihasvammaan 50 metriä ennen maalia.

Miesjoukkueen osallistuminen finaalijuoksuun oli muutenkin etukäteen epävarmaa, kun joukkueen antaman tiedon mukaan yhdellä joukkueen juoksijalla on terveysongelmia. Kilpailun jälkeen aloittaja Eino Vuori kertoi, että hänen juoksukykynsä oli epävarmaa aina loppuun saakka takareiden ongelman takia ja juoksussakin hänen piti startata hieman varoen.

Radalle Suomi kuitenkin selviytyi, alkuperäiseen joukkueeseen verrattuna kuitenkin kahdella varamiehellä vahvistettuna nelikolla Vuori, Valtteri Louko, Lassi Kaukonen ja Peltola.

Euroopan mestariksi juoksi Italia ajalla 38,92. Samoille lukemille kiri myös Ranska, mutta eroa löytyi sekunnin tuhannesosista ja käteen jäi hopeamitali. Suomen lisäksi myös Belgia ja Hollanti kokivat keskeytyksen.

Winbornilla raskas kymppitonni helteissä illassa

Liina Winborn oli naisten 10000 metrin juoksussa 21:s ajalla 37.43,19. Lämpimässä ja aurinkoisessa säässä juostussa kisassa nähtiin uupuneita urheilijoita, eikä matka ollut helppo amerikansuomalaiselle Winbornillekaan.

– Ei ollut paras päivä minulle. Suomen edustaminen on ollut kuitenkin suuri unelmani ja toivon, että saan katsojien kannustusta tästä eteenpäinkin, Winborn kertoi tunteikkaasti kisahaastattelussa.

Kilpailussa oli lopussa myös sählinkiä, sillä Winborn lopetti juoksemisensa kierrosta liian aikaisin. Hänet ohjattiin kuitenkin jatkamaan kilpailunsa loppuun vielä kierroksen verran.

– Näin väärän numeron taululla ja minulle soitettiin myös kelloa, siitä virhe syntyi. Mutta se oli pelkästään minun oma syyni etten lukenut tarkemmin kierroksia.

Euroopan mestariksi juoksi Iso-Britannian Alice Goodall ajalla 33.16,45 sekunnin erolla ennen Italian Sara Nestolaa.

Louko ja Pursiainen hyvässä vauhdissa 200 metrin alkuerissä

Miesten 200 metrin alkuerissä Valtteri Louko oli eränsä neljäs ennätyksellään 21,26. Entinen parani 0,02 sekuntia, mutta jatkoon huomisiin välieriin olisi vaadittu vähintään aika 21,13.

– Ei ollut ihan paras vire, mutta pieni hieronta ennen juoksua auttoi ja jaksoin hyvin loppuun saakka. Kaksi juoksua oli tänään jo takana viesteissä. Yritin keskittyä tekniikkaani, ettei juoksu hajoaisi, Louko kertoi tunnelmiaan kisan jälkeen.

Sprintteri palasi myös aikaisemmin illalla juostuun pikaviestiin, jossa hän kiidätti kapulaa takasuoralla.

– Otimme vaihtoon varman merkin, koska Eino Vuorella oli ongelmia jalkansa kanssa. Varman päälle otto vaikutti sitten menoon. No, emme siitä huolimatta saaneet kapulaa maaliin.

Naisten 200 metrin alkuerissä Anna Pursiainen oli myös eränsä neljäs ennätystään hipovalla ajalla 23,87. Tilastoja varten juoksussa oli kuitenkin liikaa myötätuulta, +2,4 m/s. Pientä epäonneakin oli mukana, sillä Pursiainen oli ensimmäinen välieristä aikavertailun kautta pudonnut juoksija, kun sinne päästiin ajalla 23,84.

Savolainen ottelee ennätysvauhtiaan

10-ottelija Aleksi Savolainen on ensimmäisen päivän ja viiden lajin jälkeen 14:ntenä pistein 3853, jolla hän on 72 pistettä edellä omaa ennätyssarjaansa.

Aamupäivän lajeissa hänen 100 metriä sujui aikaan 11,10, pituus 696 ja kuulassa syntyi tulos 14,16.Illan ohjelmassa olleessa korkeushypyssä tuli tulos 188 ja ensimmäisen päivän päätöslajissa 400 metrillä aika 50,82

Ottelussa on norjalaisilla kaksoisjohto, Sander Skotheim pistein 4457 ja Markus Rooth 4364 pistettä.

 

ESPOO, Leppävaara 15.7.2023 Alle 23-v. EM-kilpailut, iltakilpailut

Finaalit:

Miehet,

1500 m: 1) Stefan Nillessen Hollanti 3.43,35, 2) Mohamed Attaoui Espanja 3.43,63, 3) Samuel Pihlström Ruotsi 3.43,73, 4) Matthew Stonier Britannia 3.44,31, 5) Pol Oriach Puola 3.44,85, 6) Filip Ostrowski Puola 3.45,01, 8) Noah Baltus Hollanti 3.45,49, 8) Maciej Wyderka Puola 3.45,68, 9) Santtu Heikkinen Suomi 3.46,19. – Jakub Davidík Tshekki (3.45,64) hylättiin.

110 m aj (0,5 m/s): 1) Sasha Zhoya Ranska 13,31, ) Lorenzo Simonelli Italia 13,36, 3) Erwann Cinna Ranska 13,47, 4) Timme Koster Hollanti 13,52, 5) Mark Heiden Hollanti 13,61, 6) Jakub Szymański Puola 13,65, 7) Manuel Mordi Saksa 13,69, 8) Štępán Schubert Tshekki 17,44.

Korkeus: 1) Ali Eren Ünlü Turkki 222, 2-3) Oleh Doroshchuk Ukraina & Roman Petruk Ukraina 219, 4) Arttu Mattila Suomi 219, 5) Jan Štefela Tshekki 215, 6) Massimiliano Luiu Italia 215, 7-8) Emir Rovčanin Serbia & Gergely Török Unkari 215.

3-loikka: 1) Simon Gore Ranska 16,40, 2) Gabriel Wallmark Ruotsi 16,24, 3) Batuhan Çakir Turkki 16,16, 4) Endiorass Kingley Itävalta 16,06, 5) Sandis Dzenītis Latvia 16,00, 6) Henrik Flåtnes Norja 15,97, 7) Enrico Montanari Italia 15,87, 8) Dimitâr Tashev Bulgaria 15,73.

Kuula: 1) Tizian Lauria Saksa 19,80, 2) Eric Maihöfer Saksa 19,44, 3) Muhamet Ramadani Kosovo 19,20, 4) Xaver Hastenrath Saksa 19,19, 5) Miguel Gómez Espanja 19,17, 6) Piotr Goździewicz Puola 18,72, 7) Stephen Mailagi Ranska 18,67, 8) Wojciech Marok Puola 18,42.

Keihäs: 1) Artur Felfner Ukraina 83,04, 2) Topias Laine Suomi 79,77, 3) Michele Fina Italia 77,23, 4) Janne Läspä Suomi 77,19, 5) Erik Kołodziejczak Puola 76,66, 6) Aleksi Yli-Mannila Suomi 75,59, 7) Anže Durjava Slovenia 74,31, 8) Martin Florian Tshekki 74,13.

10-ottelu, tilanne 1. päivän jälkeen (100 m, pituus, kuula, korkeus, 400 m): 1) Sander Skotheim Norja 4457 (10,86, 770, 13,74, 215, 47,69), 2) Markus Rooth Norja 4364 (10,81, 761, 15,31, 203, 49,05), 3) Jente Hautekeete Belgia 4259 (10,90, 722, 14,23, 212), 4) Marcel Meyer 4177 Saksa (11,02, 712, 15,02, 197, 47,94), 5) Jack Turner Britannia 4138 (10,86, 736, 12,70, 200, 48,32), 6) Sven Roosen Hollanti 4109 (10,77, 716, 14,58, 182, 47,43), 7) Rasmus Roosleht Viro 4087 (10,86, 678, 15,61, 197, 49,67), 8) Andreu Boix Espanja 4083 (10,83, 726, 12,53, 197, 48,33) … 14) Aleksi Savolainen Suomi 3853 (11,10, 696, 14,16, 188, 50,82).

4×100 m: 1) Italia 38,92 (Erik Marek 10,68, Matteo Malluzzo 9,38, Marco Ricci 9,63, Junior Tardioli 9,23), 2) Ranska 38,92 (Jordan Jalce 10,91, Hugo Serra 9,08, Mohammed Badru 9,78, Pablo Mateo 9,15), 3) Puola 39,06, 4) Kreikka 39,09, 5) Irlanti 39,51, Hollanti (ae. 38,88) & Belgia (ae. 39,77) & Suomi (ae. 39,84) keskeyttivät (Eino Vuori 11,12, Valtteri Louko 9,52, Lassi Kaukonen 10,04, Arttu Peltola loukkaantui).

Naiset,

10000 m: 1) Alice Goodall Britannia 33.16,45, 2) Sara Nestola Italia 33.17,51, 3) Aurora Bada Italia 34.12,75, 4) Maria Kassou 34.20,52, 5) Małgorzata Karpiuk Puola 34.25,99, 6) Dafni-Eftychia-Tereza Lavasa Kreikka 34.36,71, 7) Clara Las Heras Espanja 34.53,68, 8) Greta Settino Italia 35.01,46 … 21) Liina Winborn Suomi 37.43,19. – (Winborn juoksi kierroksen liian vähän 34.51,26 ja pysähtyi 18. sijalla noin 1½ minuutiksi.)

100 m aj (0,0 m/s): 1) Ditaji Kambundji Sveitsi 12,68 (kisaennätys), 2) Elena Carraro Italia 12,97, 3) Anna Tóth Unkari 12,97, 4) Franziska Schuster Saksa 13,11, 5) Paula Blanquer Espanja 13,22, 6) Weronika Nagięć Puola 13,28, 7) Claudia Villalante Espanja 13,31, Veronica Besana Italia keskeytti (kaatui).

3000 m ej: 1) Olivia Gürth Saksa 9.26,98, 2) Greta Karinauskaitė Liettua 9.30,96, 3) Marta Serrano Espanja 9.41,47, 4) Elise Thorner Britannia 9.47,85, 5) Julia Koralewska Puola 9.54,16, 6) Sarah Tait Britannia 9.54,74, 7) Agnieszka Chorzępa Puola 9.56,08, 8) Ava O´Connor Irlanti 10.01,34.

Seiväs: 1) Marie-Julie Bonnin Ranska 450, 2) Elien Vekemans Belga 445, 3) Kitty Friele Faye Norja 440, 4) Sarah Vogel Saksa 430, 5) Marleen Mülla Viro 430, 6-7) Silja Andersson Suomi & Léa Mauberret Ranska 430, 8) Karlijn Schouten Hollanti 415.

4×100 m: 1) Britannia 43,04 (kisaennätys), (Cassie-Ann Pemberton 11,63, Amy Hunt 10,58, Alyson Bell 10,67, Aleeya Sibbons 10,16), 2) Ranska 43,39, 3) Sveitsi 43,59, 4) Saksa 43,61, 5) Belgia 43,66, 6) Puola 43,87, 7) Slovakia 45,06, Suomi (ae. 45,18) hylättiin (Vilma Itälinna 12,11, Aino Pursiainen 10,94, Julia Ihantola 11,07, Pirkitta Marjanen 24,11).

Alkukilpailut:

Miehet,

200 m, alkuerät: 1) Blessing Afrifah Israel 20,65 (2,3 m/s), 2) Ĺukasz Žok Puola 20,74, 3) Raphael Bouju Hollanti 20,83 … 19) Valtteri Louko Suomi 21,26 (3. erän 4:s, 0,1 m/s).

Naiset,

200 m, alkuerät (16 välieriin): 1) Nikola Horowska Puola 22,99 (2,4 m/s), 2) Dalia Kaddari Italia 23,00, 3) Talea Prepens Saksa 23,17 (2,4 m/s) … 17) Anna Pursiainen Suomi 23,87 (1. erän 4:s, 2,4 m/s).

LIVE-Tulospalvelu: https://espoo23results.european-athletics.com/en/results/athletics/daily-schedule-date=2023-07-15.htm