Nuorten EM-kilpailuissa kisakukkana toimineita puuntaimia istutettiin Leppävaaraan  

UPM Metsä on Espoossa sunnuntaina päättyvien yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuiden pääyhteistyökumppani. Yhteistyöhön liittyen mitalisteja on palkittu kukkien sijasta Joroisissa kasvatetuilla puuntaimilla, joita istutettiin lauantaina Monikonpuron alueelle Leppävaaran urheilualueen ympäristössä.

Puuntaimien istutus on konkreettinen teko, jolla halutaan korostaa metsien keskeistä osaa ratkaisuna globaaliin ilmastokriisiin ja kiihtyvään luontokatoon.

Taimia olivat istuttamassa UPM Metsän aluepäällikkö Rauli Karppinen, Espoon kaupungin liikuntajohtaja Martti Merra, Espoon kaupungin elinvoimajohtaja Mervi Heinaro, Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto sekä Espoon menestyneet kestävyysjuoksija Eemil Helander, kuulantyöntäjä Emilia Kangas ja moukarinheittäjä Aada Koppeli.

Helander: Elinvoimainen luonto on iso osa harjoituselämystä

Urheilijat kertoivat, että ympäristön ja metsän merkityksestä heille.

– Lenkıllä minun lempparipaikkojani ovat polut ja hiekkatiet luonnon keskellä. Luonto on myös tärkeä henkinen palautumispaikka, kun pääsee metsässä juoksemaan ja treenaamaan, elinvoimainen luonto on iso osa harjoituselämystä, Helander sanoi.

Emilia Kangas oli samaa mieltä.

– Luonto on aina ollut sellainen paikka, missä voi olla oma itsensä ja rauhoittua. Siellä saa mennä, miettiä, itkeä ja huutaa – ihan mitä vaan, Kangas totesi.

Aada Koppeli kertoi, varttuneensa maatilalla, jossa luonto on ollut lähellä.

– Tällä hetkellä luonto ja lapsuuden koti on myös paikka mihin mennä, kun tarvitsen nollausta ja saa hengähtää kunnolla luonnon äärellä.

Karppinen: Metsätalous pitää huolta metsistä

UPM Metsän aluepäällikkö Rauli Karppinen muistutti, että globaali ilmastokriisi ja kiihtyvä luontokato ovat haasteita, joiden pysäyttämiseen eteen UPM, yleisurheilun nuorten EM-kilpailut, sekä Espoon kaupunki haluavat puuttua.

– Metsät, metsätalous ja metsäteollisuus auttavat kahdella tavalla. Metsätalous pitää huolta metsistä ja kun niitä hoidetaan ne kasvavat paremmin ja sitovat sitä enemmän hiiltä. Metsäteollisuuden tuotteet taas korvaavat fossiilisia tai hiili-intensiivisiä raaka-aineita. Karppinen totesi.

– Suomalainen metsätalous ottaa jokapäiväisessä toiminnassaan huomioon luonnon monimuotoisuuden, esimerkiksi suojelemalla arvokkaat luontokohteet ja lisäämällä monimuotoisuudelle tärkeitä lehtipuita ja lahopuita.

Emilia Joensuu