Alasaaren seiväskulta kruunasi nuorten EM-kisat – Alanen heitti pronssin

Juho Alasaaren kultamitali seiväshypyssä kruunasi suomalaisittain koko kisarupeaman alle 23-vuotisten EM-kisoissa. Alasaari voitti finaalin ennätyksellään 571.

Suomalaisurheilijat saavuttivat kisoissa 10 mitalia, joista kolme kultaista. Pistesijoja kertyi 13.

– Hyvä fiilis, ei voisi paremmin päivä sujua. Meni suunnitelman mukaan, rento ja iloinen Alasaari kommentoi kilpailuaan.

Alasaari ylitti korkeuden 550 toisella yrityksellään, 560 ensimmäisellä, 566 vaati kolme yritystä ja lopulta 571 ylittyi heti ensimmäisellä.

Ranskan Robin Emig hyppäsi hopealla tuloksella 566, johon pääsi myös Norjan pronssimies Pål Haugen Lillefosse.

– 571 oli hyvä hyppy, meni korkealta yli. Vauhti oli hyvä, ja ponnistukseen jäi tilaa. Askelmerkkien kanssa ei ollut sekoilua. Seipään vaihtojen kanssa en pelannut, vaan menin tekniikka edellä. Ei tämä niin vakaa hommaa ole, humoristinen hyppääjä letkautteli.

Kestomenestyjä nuorten arvokisoissa, valmentajan ennätys meni rikki

Laihian Lujaa edustava Alasaari täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Viime vuonna hän hyppäsi hopeaa alle 19-vuotisten MM-kisoissa Kolumbian Calissa tuloksella 560, ja hopeaa tuli myös vuotta aikaisemmin Kenian Nairobissa tuloksella 535. Espooseen tullessaan hänen kauden parhaansa oli 555.

– Nyt tuli sitten kultaa, ja se tuntuu hyvältä.

Alasaaren tulos sivuaa Suomen alle 23-vuotisten SE-tulosta, joka on Jani Lehtosen nimissä. Lehtonen hyppäsi myöhemmin myös yleisen sarjan SE:n 582 30 vuotta sitten. Kaikkien aikojen Suomen tilastossa Alasaari nousi jaetulle kuudennelle sijalle.

Alasaarella on ollut kilpailu valmentajansa Mikko Latvalan ennätystä 566 vastaan.

– Monta kertaa sitä olen yrittänyt 567:n korkeudesta. Nyt kun taululle laitettiin 566, niin ajattelin että ei hyvää päivää. Onneksi meni sitten viisi senttiä korkeammalta, Alasaari lateli.

Alanen 3:s, Pulkkanen 4:s, Karell 5:s, Blomqvist 5:s, viestinaiset kuudensia, Aho 8:s

Naisten keihäänheitossa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voitti kreikkalainen hallitseva naisten Euroopan mestari Elina Tzengko. Anni-Linnea Alanen oli kolmas ja Emilia Karell viides.

– Maistuu ihan hyvältä. Mitali on aina mitali. Mitalikolmikko oli odotusten mukainen, Alanen sanoi.

Alanen toi Suomelle Espoosta jo kymmenennen mitalin. Keihäänheiton hopeinen mitali matkasi Suomenlahden etelärannalle, kun Gedly Tugi ohitti Alasen tuloksella 57,62.

Tzengko siirtyi johtoon kolmannella heitollaan 59,46. Kilpailun jo ratkettua hän vapautuneesti kiskaisi vielä viimeisellä yrityksellään yli 60 metriä tulokseen 60,73.

Mitalikorokkeelle Alanen on edennyt vaikeuksien kautta:

– Viime vuosi huomioon ottaen valmistautuminen tänne oli erittäin rankka, mutta palkitseva. Keväällä 2022 oli vaikea sairastelujakso, kyynärpääongelmaa ja leikkaus ja kaikenlaista, Alanen kertoi.

”Eka heitto oli ainoa hyvä perusheitto”

Alasen ensimmäinen heitto kantoi 56,67, millä hän johti kilpailua kolmannelle kierrokselle asti. Tulos ei tästä kuitenkaan enää parantunut useiden heittojen lähdettyä väärään asentoon.

– Eka heitto oli ainoa perushyvä heitto. Askelmerkki oli hukassa enkä saanut keihästä oikeaan asentoon.

– Sade vaan virkisti. Se ei haitannut yhtään, mutta juoksurata on todella nopea eikä pyörivä myötätuuli tehnyt asioita helpommiksi.

Tuuliolosuhteet finaalissa olivat haasteellisemmat, kuin perjantain karsinnassa, missä koko mitalikolmikko heitti finaalitulostaan pidemmälle.

Karell heitti ennätyksensä sekä karsinnassa että finaalissa

Yksi Suomen joukkueen suurista onnistujista oli Emilia Karell. Hän paransi ennätystään sekä karsinnassa että finaalissa ja sijoittui komeasti viidenneksi avausheitollaan 55,33.

– Mä olen sellainen ensimmäisen heiton heittäjä. Se menee aina pitkälle, Karell sanoi.

– Mutta sen jälkeen meni taas yliyrittämiseksi. Oli tehoja, mutta vähän jäi tulos harmittamaan.

Käsipalloilijanakin pitkälle päässyt Karell hetken mietittyään kuitenkin totesi: –

– On se kyllä hienoa, että näin suurissa kisoissa pystyy parantamaan ennätystään.

– Mä en voi sanoin kuvailla, kuinka olen valtavan ylpeä koko meidän joukkueesta, komppasi Alanen.

Pulkkanen neljäs korkeudessa

Venla Pulkkanen oli naisten korkeushypyn finaalissa neljäs tuloksella 187, joka sivuaa hänen ennätystään.

Voiton vei Kyproksen Elena Kulichenko ylitettyään 191. Hopealle hyppäsi Kreikan Panagiota Dosi tuloksella 189, ja seuraavilla neljällä hyppääjällä tulos oli 187.

– Neljäs sija on neljäs sija, harmittaa hieman, mutta tyytyväinen olen. 189:ään minulla ei ollut rahkeita, Pulkkanen kertoi.

– Ennen tätä kesää en osannut odottaa tällaisia tuloksia. Jotain 183:a ajattelin viime vuonna, Pulkkanen valaisi kehitystään hyppääjänä.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden hyppääjän hyvän kehityksen taustalla on uusi tilanne valmennuksessa Seppo Haaviston valmennuksessa. Neljä edellistä vuotta Pulkkanen on hypännyt 170-alkuisia tuloksia.

– Keskustelemme paljon ja urheilu on taas mukavaa ja helppoa.

Nathalie Blomqvist EM-kisojen alkueräjuoksussaan.

Blomqvist vaikeuksien kautta hyvään juoksuun

Nathalie Blomqvist oli 1500 metrin finaalissa viides ennätystään hipovalla ajalla 4.10,74. Mestariksi juoksi Irlannin Sophie O´Sullivan ennätyksellään 4.07,18. Sullivan on 1990-luvun tähtijuoksija Sonia O´Sullivanin tytär.

Blomqvist oli tyytyväinen suoritukseensa, koska alkukausi ei ole sujunut ollenkaan toiveiden mukaan. Harjoittelu eteni mainiosti kevääseen saakka, mutta sitten iskivät taas akillesvaivat.

– Kipeä se on ollut täälläkin koko viikon, ja aamulla jännitti miltä se tuntuu, kun nousen sängystä ylös, Blomqvist kertoi.

– En osannut odottaa mitään tältä viikonlopulta. Varsinkin eilen ennen alkueräjuoksua jännitti tosi paljon, eikä valmentajanikaan pystynyt lupaamaan mitään, koska tärkeää lajiharjoittelua on jäänyt tekemättä. Mutta aina sitä toivoo enemmän, ja varsinkin nyt kun mitalisija ei olisi kovin paljon parempaa vaatinut, pedersöreläistä IK Falkenia edustava juoksija kertoi.

Vuonna 2001 syntynyt Blomqvist joutuu hyvästelemään juniorisarjat tämän kauden jälkeen. Hänen aikaisempia saavutuksiaan junioreiden EM-kisoissa ovat neljäs ja seitsemäs sija, mutta tulevaisuus juoksijana näyttää hyvältä.

Väsyneet juoksijat taistelivat viestissä

Naisten 4 x 400 metrin viestissä Suomi oli kuudes ajalla 3.33,57.

Joukkueessa juoksivat Heidi Salminen, Katriina Wright, Aada Aho ja ankkurina Veera Mattila. Epävirallisella ajanotolla osuusajat olivat 54,5, 52,8, 53,9 ja 52,3.

Joukkueen innokkaimpana puhenaisena toimi mainion juoksun tehnyt ankkuri Mattila.

– Hyvä tsemppaus oli väsyneiltä juoksijoilta. Olemme joutuneet keskittymään jo useaan starttiin, mutta vielä löytyi taistelua, energiaa puhkunut Mattila kertoi.

Viestimestariksi juoksi Ranska ajalla 3.30,60.

Aho aitafinaalin 8:s, sekunnin parannus Espoossa

Aada Aho oli sunnuntaina päivällä juostun naisten 400 metrin finaalin kahdeksas ajalla 58,14. Kovatasoisessa kilpailussa mestariksi juoksi Norjan Andrea Roothhuippuajalla 55,78.

Aho oli näissä kisoissa kova kehittyjä, sillä ennen kisoja hänen ennätyksensä oli 58,42, mutta alkuerässä se parani aikaan 57,99 ja välierässä 57,46:een.

Mistä hyvä kehitys syntyi?

– Kevään harjoittelu sujui hyvin. Ja terveenä olen pysynyt. Alkukauden kisat eivät vielä näyttäneet kuntoani, mutta tiesin että minulla on vielä vara parantaa tuloksia, Aho kertoi tyytyväisenä.

Raision Kuulaa edustavalla Aholla on jo kokemusta nuorten arvokisoista alle 20-vuotisten sarjoissa. Kaksi vuotta sitten Kenian Nairobissa alkuerissä syntyi tulos 59,50, mutta viime vuonna Kolumbian Calissa alkuerissä tuli hylkäys.

Aho asuu Raisiossa. Keväällä hän kirjoitti ylioppilaaksi Turussa Kerttulin urheilulukiossa.

– Harjoittelen Raisiossa ja Turussa Juha-Pekka Triipposen ohjauksessa. Ryhmäämme kuuluu pari aituria ja keksimatkojen juoksijoita. Opiskeluja en ole vielä suunnitellut, sillä aion panostaa nyt urheiluun tästä lähtien, Aho totesi.

 

Savolainen otteli ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkituloksen

Norjalainen kymmenottelun suursuosikki Sander Skotheim otteli Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa loistavan pistemäärän 8561, mutta hävisi silti joukkuetoverilleen Markus Roothille, joka otteli kisaennätyksen 8608 pistettä ja ryösti samalla Norjan ennätyksenkin Skotheimilta itselleen.

Norjalaiskaksikon tulokset sijoittuvat tämän vuoden miesten maailmantilastossa kuudenneksi ja seitsemänneksi.

Savolainen: ”Rankin ottelu mitä olen tehnyt”

Suomen edustaja Aleksi Savolainen selvisi urakastaan kunnialla. Oma ennätys parani roimasti 127 pistettä ja pistemäärä 7392 on miesten tämän kauden kotimainen kärkitulos. Savolaisen sijoitus oli 12:s.

– Rankin ottelu mitä olen tehnyt, niin fyysisesti kuin henkisesti. Koko ajan oli hirveä lataus, kun halusi kotiyleisön edessä näyttää, Savolainen kertoi.

Toisen päivän kohokohta Savolaiselle oli seiväshypyssä ensimmäinen viiden metrin ylitys ja oman ryhmänsä voitto.

– Seiväs oli hieno. Siitä tuli jo seiväsvalmentajiltakin kehuja, Savolainen iloitsi.

– Lauantaina oli omaa hyvää tekemistä, vähän parempaa kuin perustaso. Korkeushyppy jäi askarruttamaan, kun nousin korkealle, mutta tipuin riman päälle.

– Sunnuntaina aitajuoksussa oli potentiaalia, mutta oli paljon vastatuulta eikä ehkä siksi tullut parasta tulosta. Kiekonheitto on vaikea laji mulle, mutta kyllä se joku päivä vielä lentää.

Päätöslajissa 1500 metrin juoksussa Savolainen kamppaili uuteen ennätykseensä 4.42,67.